Emőke
8 °C
19 °C

Hivatalba lépett az új izlandi kormányfő

MTI
2004.09.16. 00:47
Hivatalba lépett szerdán Halldór Ágrímsson izlandi miniszterelnök, aki a tizenhárom évi kormányzás után lemondott David Oddsont követi az kormány élén. Halldór Ágrímsson előzőleg a külügyi tárcát vezette Oddson tavaly hivatalba lépett, negyedik kormányában.

A kormányfői poszton történt változás ellenére várhatóan nem módosul a kormány politikája, amelyről Oddson Függetlenségi Pártja és Ágrímsson Haladó Pártja állapodott meg a kormánykoalíció létrehozásakor, bár a két kormányfő álláspontja különbözik az Európai Unióhoz való viszony tekintetében. "A mi pártunk évek óta mondja: eljött az ideje, hogy csatlakozzunk az EU-hoz. A Függetlenségi Párt ezt teljesen kizárta" - közölte Sigurdór Eythorsson, a Haladó Párt főtitkára.

Az 57 éves Ágrímssont 1974-ben választották meg parlamenti képviselőnek, előzőleg egyetemi oktató volt. 1980 és 1983 között az Izlandi Központi Bank igazgatótanácsának elnöke volt. Vezette a halászati, illetve az igazságügyi minisztériumot is. Idén az ügyvezető kormányfő tisztségét is ellátta, amikor az 56 éves David Oddson két műtétje után lábadozott.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.