Zalán
6 °C
19 °C

Kerry a magyaroknak is vízummentességet adna

MTI
2004.09.17. 20:46
John Kerry, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje megválasztása esetén azokra a közép- és kelet-európai országokra is kiterjesztené a vízummenteséget, amelyek egyaránt tagjai a NATO-nak és az Európai Uniónak. A massachusettsi szenátor pénteken kiadott közleménye szerint elnökként azon fog munkálkodni az új demokráciákkal, hogy őket is bevonja az Egyesült Államok vízummentességi programjába. (A 27 országra kiterjedő programba a térségből egyedül Szlovéniának sikerült bejutnia.)

Amerikának, amikor új veszélyekkel néz szembe, a legszorosabb szövetségeseit és barátait magához kell ölelnie, nem pedig eltaszítania őket - hangoztatja Kerry.

Lengyelország és más közép- és kelet-európai szövetségesek NATO-csatlakozásuk óta megbízható partnernek bizonyultak mind a szövetség biztonságának a szavatolásában, mind pedig a határőrizet tekintetében. Lengyelország és más országok az idén az Európai Uniónak is a tagjai lettek, és vállalták az EU külső határainak az ellenőrzését - áll a közleményben, amely elavultnak nevezi a mostani amerikai vízummentességi programot, mivel az nem tükrözi sem a jelenlegi stratégiai viszonyt, sem a szoros történelmi kapcsolatokat.

A közlemény egyedül Lengyelországot említi név szerint.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.