Mária
-7 °C
3 °C

Blair szerint a Duelfer-jelentés az Irak elleni szankciók kudarcát bizonyítja

MTI
2004.10.06. 22:12
Az iraki tömegpusztító fegyverek ügyében vizsgálódó amerikai testület szerdán napvilágot látott jelentése Tony Blair brit kormányfő olvasatában azt bizonyítja, hogy nem érték el a kitűzött célt a Szaddám Huszein volt iraki elnök rezsimje elleni ENSZ-szankciók.

Az afrikai látogatáson tartózkodó brit kormányfő szerdán úgy nyilatkozott: Irak egykori diktátora "minden tőle telhetőt" megtett azért, hogy megkerülje a szankciókat.

Az amerikai jelentés világossá tette, hogy Szaddám Huszein minden erejével tömegpusztító fegyverek kifejlesztésére tört, és "soha nem állt szándékában az, hogy eleget tegyen az ENSZ-határozatokban foglaltaknak" - mondta Tony Blair útban Etiópia felé.

A Charles Duelfer vezette Iraki Vizsgálati Csoport mintegy ezer oldalas, szerdán nyilvánosságra hozott jelentésében megállapította, hogy a bagdadi rezsim gyakorlatilag valamennyi vegyi és biológiai fegyverét megsemmisítette 1991-ben. Az amerikai elnök és a brit kormányfő mindenekelőtt a tömegpusztító fegyverek jelentette veszéllyel indokolta az Irak ellen tavaly márciusban megindított inváziót.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.