Emánuel
4 °C
12 °C

Markó, Frunda, Tőkés a legeredményesebb erdélyi politikusok

MTI
2004.10.13. 20:01
A megkérdezett romániai magyarok több mint 80 százaléka szavazna a Romániai Magyar Demokrata Szövetségre (RMDSZ), míg az alternatív törekvések támogatottsága alacsonyabb a román politikai alakulatok magyarok általi támogatottságánál is, ez derül ki egy közvélemény-kutatásból, amelyről szerdán sajtóértekezlet keretében számoltak be Bukarestben.

Az RMDSZ bukaresti sajtóértekezletén ismertették azt a felmérést, amely A romániai magyar közvélemény röntgenképe címet viseli, s amelyet 2004. szeptember 18. és 28. között végeztek Észak-Erdélyben, a Partiumban, a Bánságban, Közép-Erdélyben és a Székelyföldön. Alanyai magyar anyanyelvű és magukat a magyar etnikumhoz tartozónak valló személyek voltak.

A felmérés tanúsága szerint ugyanis a megkérdezettek 78 százaléka egyetért azzal, hogy az RMDSZ immár négy év óta együttműködik a kormányzó román Szociáldemokrata Párttal (PSD).

Ugyancsak a közvéleménykutatásból derül ki, hogy fokozódott a bizalom az RMDSZ helyi, megyei és országos szervei, a frissen megválasztott helyhatóságok, polgármesterek iránt, ez alól "apró kivétel" az RMDSZ parlamenti képviselete, amelynek megítélése a parlamenti ciklus végére romlott - mondta a szociológus.

Arra a kérdésre, hogy kit tartanak kiemelkedően eredményes romániai magyar politikusnak, Markó Bélát 50,3 százalék nevezte meg, utána Frunda György következik a sorban 43 százalékkal, a harmadik helyen Tőkés László református püspök szerepel 13,8 százalékkal, negyedikként pedig (3,7 százalékkal) Szász Jenőt, az erdélyi Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnökét jelölték meg.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.