Elemér
5 °C
16 °C

Bővültek a német melegek jogai

MTI
2004.10.29. 16:40
A német parlament alsóháza (Bundestag) pénteken bővítette a homoszexuálisok jogait, egyebek között lehetővé téve számukra az élettárs gyerekének örökbefogadását.

Különösen emiatt ellenezte hevesen a liberalizálást a két ellenzéki kereszténypárt (CDU, CSU). A kereszténydemokrata kormányzású Hessen tartomány igazságügyi minisztere, Christian Wagner "ideológiai aberrációnak és értéktévesztésnek" nevezte a jogszabályt, amely szerinte az 1949-es alkotmány szellemének is ellentmond. Németországban házasságot nem köthetnek, de bejegyzett élettársi viszonyban, párkapcsolatban élhetnek együtt azonos neműek. A pénteki döntés értelmében valamelyik élettárs örökbe fogadhat gyereket, ha ezt a gyereket a társa hozta a közös háztartásba, s a párkapcsolat mindkét szereplője egyetért az örökbefogadással. Ugyancsak javult a homoszexuális párok helyzete eltartás- és vagyonjogi ügyekben.

Volker Beck, a kormányzó környezetvédők bevallottan homoszexuális képviselője úgy érvelt, hogy a több jog biztosításával eleget tettek az egyenlő jogok alkotmányos követelményének. "Nem omlott össze a nyugati civilizáció. Egyszerűen arról van szó, hogy homoszexuális férfiak és nők mostantól fogva több jogot élveznek a társadalomban" - mondta. A jogszabályt még az ellenzéki többségű felsőháznak (Bundesrat) is jóvá kell hagynia.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.