191 fertőzés Japánban

2009.05.19. 18:16

Japánban 191-re emelkedett az új H1N1-es influenzafertőzések száma, jentették be kedden a hatóságok. Az amerikai földrész után már Japánban történt a legtöbb sertésinfluenzás megbetegedés, lassan kétszer annyi, mint a Latin-Amerikával szoros kapcsolatokat ápoló Spanyolországban. A japán esetek elsöprő többsége már nem hozható összefüggésbe Mexikóval vagy az Egyesült Államokkal, ahonnan a járvány áprilisban kiindult.

Az első négy japán fertőzöttet május 9-én azonosították. Ez három oszakai gimnazista volt és a tanáruk, akik kanadai iskolai kirándulásról tértek haza. Egy héttel később, május 16-án, szombaton jelentették be a japán hatóságok az első olyan fertőzöttet, aki nem járt Amerikában. Ez egy kobei gimnazista volt, de már aznap három másik kobei középiskolásnak is pozitív lett a tesztje. A közeli Oszakában pedig kilenc gimnazistának volt már influenzagyanúja.

Vasárnap már szinte óránként jelentették be az újabb eseteket. A szakértők szerint egy kobei és egy oszakai középiskola röplabdameccsén kaphatott lendületet a járvány. Bő egy hét alatt lett négy fertőzöttből több mint 190 a két nagyvárosban, Kobéban és Oszakában.

A két városban és környékén a hatóságok több mint 4400 iskolát és óvodát zárattak be. Néhány szomszédos megye önként rendelt el tanításai szünetet a tanintézetekben. A szakemberek szerint csoda lenne, ha a vírus nem jutna el Tokióba, amely 36 millió lakosával a világ legnagyobb agglomerációja.