2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia

Iránban eljárás indult Karubi ellen

2009.10.13. 16:05

Eljárás indult Iránban Mehdi Karubi ellenzéki vezető ellen, amiért azt állította, hogy több letartóztatott tüntetőt megerőszakoltak egy börtönben, jelentette kedden az IRNA hivatalos iráni hírügynökség. Karubi állításai ügyében egy különleges parlamenti bizottság járt el, amely hetekkel ezelőtt azt állapította meg, hogy teljesen alaptalanok a vádak. A bizottság most átadta a vizsgálatkor összeállított aktát a teheráni ügyészségnek, közölte az IRNA.

Karubi augusztusban tette közzé honlapján azokat a vádakat, amelyek szerint a börtönben megkínoztak és megerőszakoltak több olyan férfit és nőt, aki részt vett a júniusi elnökválasztás hivatalos eredménye elleni tiltakozó tüntetéseken. Azt mondta, hogy állításait bizonyítékokkal is alá tudja támasztani.

A reformpárti Karubi maga is jelöltként indult a választáson, amit az addig hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád nyert megt. Az őrizetbe vett tüntetők megerőszakolásával kapcsolatos vádjaival Karubi magára haragította Irán keményvonalas vezetőit, akik közül többen a felelősségre vonását követelik.