Mentőcsapatot indít Haitiba a magyar kormány

2010.01.21. 17:56

Egészségügyi mentőcsapatot küld Haiti fővárosába, Port-au-Prince-be a magyar kormány, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön. A héttagú mentőcsapat a tervek szerint péntektől jövő vasárnapig segít a rászorulóknak a földrengés sújtotta területen. A csoportot a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság kiképző bázisáról Tatár Attila tűzoltó altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató indítja útnak. A mentőcsapat az OKF, valamint a Fővárosi Központi Rendeltetésű Mentőszervezet és a Magyarországi Mentőcsoportok Szövetségének önkéntes orvosaiból áll.

Az OKF által felkészített csoport rendelkezik mindazokkal a képességekkel és kapacitásokkal, amelyet az ENSZ INSARAG (Nemzetközi Kutató és Mentési Tanácsadó Csoport) megkövetel azoktól a mentőcsapatoktól, amelyek a nemzetközi segítségnyújtásban közreműködni kívánnak. Ez a többi között azt jelenti, hogy a csapat öt napra elegendő élelmiszerrel, ivóvízzel és gyógyszerrel felszerelkezve indul útnak, ezért nem szorul az egyébként is leterhelt helyi hatóságok segítségére.

A magyar csapat vezetője és helyszíni koordinátora Jackovics Péter polgári védelmi őrnagy, aki a magyar katasztrófavédelem nemzetközi segítségnyújtásban nagy tapasztalattal rendelkező munkatársa.

Haitin múlt kedden rázta meg 7-es erősségű földrengés a fővárost és környékét, a katasztrófának becslések szerint legalább 75 ezer halálos áldozata lehet. Az országban szerdán újabb, 6,1-es erejű földrengést mértek.

A térségben magyar részről segítséget nyújt a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat. A haiti földrengés áldozatainak megsegítésére gyűjtőakciót szervez a Katolikus Karitász, a ferences szerzetesrend, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Magyar Református Szeretetszolgálat is.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport