Ali Agca lemondásra szólította a pápát

2010.03.29. 20:49

Lemondásra szólította fel hétfőn XVI. Benedek pápát a katolikus egyházat megrázó pedofilbotrány nyomán Ali Agca, II. János Pál pápa merénylője. "Nem akarom, hogy letartóztassák, azt akarom, hogy mondjon le. A helyében egy olasz vagy egy dél-amerikai bíboros ezt tenné" - jelentette ki Agca a szabadulása óta tartott első sajtóértekezletén, a török sajtó egyik cikkét lobogtatva, amely arról számolt be, hogy a keresztény világban egyre másra hangzanak el felhívások a pápa elleni bírósági eljárás lefolytatására.

XVI. Benedek személye a múlt héten került a viták középpontjába, miután kiderült, hogy szemet hunyt papok által elkövetett szexuális vétségek fölött. A The New York Times információi szerint a pápa még 1996-ban, a Hittani Kongregációnak a pedofílügyek kezelésével is megbízott vezetőjeként nem volt hajlandó megbüntetni egy amerikai papot, akit 200 süketnéma gyerek ellen elkövetett, ismételt erőszaktevéssel vádoltak.

Katonai orvosok, akik 2006-ban megvizsgálták Agcát, megállapították, hogy "antiszociális személyiség", és "előrehaladott személyiségzavarban" szenved. Agca, aki 1981. május 13-án a római Szent Péter téren többször rálőtt II. János Pálra, csaknem 30 évet töltött rács mögött, a pápa elleni merényleten kívül egy 1979-ben Törökországban elkövetett gyilkosságért is. A most 52 éves férfi idén január közepén szabadult ki a börtönből, és jelenleg Isztambulban él.

Az önmagát az "örökkévaló Krisztusként" és "Isten általános és legfőbb szolgájaként" bemutató Agca kijelentette, hogy közeledik a világvége, az évszázad végéig minden ember elpusztul. Azt mondta, hogy a "tökéletes Biblia" megszövegezésén dolgozik, és egy-két hónap múlva befejezi ezt a munkát. Agca már 2006-ban élesen bírálta XVI. Benedek pápát, akit "szánalmas figurának" és "náci maradványnak" nevezett, amiért visszautasította, hogy audiencián fogadja őt.