Lezuhant egy helikopter Afganisztánban

2010.06.21. 11:43

Afganisztán déli részén lezuhant hétfőn egy helikopter, a nemzetközi erők négy katonája, három ausztrál és egy amerikai katona meghalt. A NATO közleménye szerint baleset történt, nincs jele annak, hogy a helikoptert támadás érte volna. Az ausztrál védelmi erők parancsnoka megerősítette az ausztrál veszteségeket, egyben hozzátette, hogy hét másik katonájuk megsérült, kettő súlyosan a Kandahár tartományban történt balesetben. Joseph T. Breasseale alezredes, az amerikai erők szóvivője megerősítette, hogy meghalt egy amerikai, de részletekkel nem szolgált.

Júniusban eddig a szövetséges erők 57 katonája halt meg, köztük 35 amerikai - ez az egyik legnagyobb veszteséggel járó hónap lehet a kilenc éve tartó háborúban. A legtöbb áldozattal járó hónap eddig 2009 júliusa, amikor 75 külföldi katona. köztük 44 amerikai vesztette életét. A NATO-erők mellett mintegy 1500 ausztrál katona szolgál Afganisztánban. Ottani küldetésük során 16 katonájuk halt meg.

A brit védelmi minisztérium hétfői bejelentése szerint háromszázra emelkedett az afganisztáni háború brit katonaáldozatainak száma. A 300. elhunyt brit katona a királyi haditengerészet tagja volt, és vasárnap, egy birminighami kórházban halt bele sérüléseibe. A katona a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, pokolgép robbanásától sebesült meg június első felében.

A 300. brit katonaáldozat halálának bejelentése után David Cameron brit kormányfő közölte: a haláleset ugyanolyan tragikus, mint az előző 299, most a nemzetnek mégis meg kell emlékeznie arról a rendkívüli áldozatról, amelyet nevében a brit fegyveres erők vállalnak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport