Már másfél ezer tonnányi a szemét Nápoly utcáin

2010.12.26. 21:27
A karácsonyi hulladéközön miatt immár 1500 tonnányi szemét halmozódott fel Nápoly utcáin - közölte vasárnap az olasz média. A dél-olasz városban hónapról hónapra több szemét került az utcákra, és még csak a kiút esélye sincs meg jelenleg a válságból.

Az olasz média szerint a szeméthegyek karácsonyi növekedésében az a groteszk, hogy a város vezetése felkérte a nápolyiakat: az áldatlan helyzetre való tekintettel, karácsonykor tartsák otthon a szemetet, és ne dobják ki az utcára, ahogy szokták. A jelek szerint azonban nem sok foganatja volt a kérésnek, a városban ugyanis becslések szerint már másfél ezer tonnára duzzadt a szemétmennyiség.

Az évek óta tartó és gyakorta erőszakba torkolló krízis újabb fejezete október elején kezdődött, amikor ismét megnyitottak egy szemétlerakót Nápoly közelében, és emiatt a helyiek összetűztek a rendőrökkel. A demonstrálók felgyújtottak egy kukásautót, és több járművet is megakadályoztak abban, hogy lerakják a hulladékot.

A tiltakozókat a rendőrök végül leszorították az útról, így ismét mehettek a kamionok a lerakóba. Egy másik szeméttelepnél is dulakodás volt: ott egy rendőr megsérült, amikor a tiltakozókat kezdték oszlatni. A demonstrálók szintén blokáddal akarták megállítani a szemetes autókat.

Nápolyban és környékén évek óta rendezetlen a szeméthelyzet. Legutóbb már az Európai Unió fenyegette meg a római konzervatív kormányt, hogy ha nem tesz sürgősen lépéseket, akkor szankciókra számíthat. A nápolyiak és a környező kisebb települések lakói nem akarják, hogy az otthonaik közelében újabb szemétlerakókat nyissanak. A helyiek szerint város és környéke Olaszország szeméttelepe, amiből hatalmas hasznot húznak a helyi maffia, a Camorra vezetői, valamint a bűnszervezettel együttműködő korrupt politikusok.