Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Elfogták az üzbegisztáni merényletsorozattal gyanúsított csoport vezetőit

MTI
2004.11.11. 17:04
A kazah belbiztonsági szolgálat őrizetbe vett az ország területén tizenhét terroristát, tizenhárom kazahot és négy üzbéget, akik feltehetőleg kapcsolatban álltak az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal, és véres merényletek sorozatát követték el az év folyamán a szomszédos Üzbegisztánban.

Vlagyimir Bozsko, a nemzetbiztonsági szolgálat helyettes vezetője szerint ezzel "lefejezték" a Dzsamaát Mudzsahedin (Szent Harcosok Közössége) szervezet kazahsztáni csoportját, minthogy annak vezetői is horogra akadtak. A terroristák öngyilkos merényleteket készítettek elő több magas rangú üzbég tisztségviselő ellen. Az őrizetbe vettek között van négy kazah nő, aki öngyilkos merénylet elkövetésére kapott kiképzést. A hatóságok robbanószerkezetekhez előkészített anyagokat, lőszert és hamis útleveleket foglaltak le a csoport tagjaitól - közölte Bozsko.

Ez év márciusa és júliusa között több mint ötven ember halálát okozták az üzbegisztáni Taskent és Buhara térségében a rendőrőrsök, külföldi diplomáciai képviseletek és piacterek ellen elkövetett merényletek. A támadások célpontjai között volt az amerikai és az izraeli nagykövetség, valamint az üzbég főügyész hivatala is.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!