Ákos, Bátor
1 °C
12 °C

Betiltották a fejkendő viselését Bajorországban is

MTI
2004.11.11. 19:59
Az erősen katolikus Bajorországban sem kívánatos a muzulmán fejkendő viselése tanárnők számára az iskolákban. Erről a bajor tartományi parlament döntött csütörtökön. A testületben abszolút többséget élvez a keresztényszociális unió (CSU), a szociáldemokraták és a zöldek a törvény ellen szavaztak.

Monika Hohlmeier kulturális-oktatási miniszter, a néhai Franz Josef Strauss lánya indoklásában azt mondta, hogy a fejet és a vállat is elfedő fejkendővel, mint politikai szimbólummal az iszlám fundamentalista csoportok alaposan visszaéltek. Ugyanakkor egyetlen egy fejkendőt viselő nőt sem akarnak meggyanúsítani azzal, hogy fundamentalista.

A bajor törvényhozók is azt az indokot hozzák fel, hogy a fejkendő látványa politikailag károsan befolyásolhatja a tanulókat. Hasonló fejkendőellenes törvényt hoztak már Baden-Württembergben, a Saar-vidéken, Alsó-Szászországban és Hessen tartományban is.

A bajorok hangsúlyozzák: mindenki továbbra is olyan hitet vall, amilyet csak akar, de ne viseljen olyan ruhaneműt, amelyet az elnyomás jelképeként, az alkotmányjogi alapértékekkel összeegyeztethetetlen magatartás szimbólumaként lehet felfogni.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!