Annan afrikai közmondással győzködte Szíria elnökét

2012.03.11. 16:04

Bassár el-Aszad szíriai államfő vasárnap ismét fogadta a Damaszkuszban tartózkodó Kofi Annan volt ENSZ-főtitkárt, az Arab Liga küldöttét, aki az erőszak leállítására próbálta rávenni a szíriai rezsimet.

Hírek szerint az első, szombati megbeszélések nem sok eredményt hoztak. Annan kérései között szerepelt, hogy a humanitárius segély eljuthasson a rászorulókhoz, a foglyokat engedjék szabadon, és kezdődjön párbeszéd az ellenzékkel.

A küldött a vasárnapi, második találkozó után közölte újságírókkal, hogy egy sor "konkrét javaslatot" tárt Aszad elé, és az öldöklések azonnali beszüntetésére szólított fel. "Arra ösztökéltem az elnököt, hogy fogadja meg az afrikai közmondást, miszerint a szelet nem tudod megfordítani, fordítsd hát meg a vitorlát." Szíriának változásra és reformra van szüksége – tette hozzá.

Annan "több okból is" derűlátónak mondta magát, de elismerte, hogy nehéz lesz megállapodásra jutni a vérontás leállításáról. Az optimizmus okai között említette az általános békevágyat Szíriában. "Kemény lesz. Nehéz lesz, de kell, hogy legyen reményünk" – mondta.