Albin
1 °C
10 °C

Kezdenek lenyugodni a kedélyek Dél-Afrikában

2012.09.20. 13:55

Felhagytak a sztrájkkal és kiegyeztek a Lonmin vállalattal azok a dél-afrikai bányászok, akik életkörülményeik javítását és fizetésemelést követeltek. A Marikana városában található bányánál összesen 46 ember veszítette életét a sztrájk alatt, 34-et közülük a rendőrség lőtt le egy erőszakossá vált tüntetés során.

Jacob Zuma a Dél-afrikai Köztársaság elnöke szerint a tüntetéssorozatok eddig 548 millió dollár veszteséget okoztak a bányaiparnak. A sztrájkot a Lonmin vállalat alkalmazottai kezdték, majd a tüntetések átterjedtek a környéken levő többi bányára is. A Dreifontein aranybánya 15 ezer munkása tovább sztrájkol, de Marikanában már egyezséget kötöttek a bányászok és a munkaadóik.

A Lonmin munkásai 11 és 22 százalék közötti fizetésemelést kapnak, ami magasabb az 5 százalékos inflációnál, de jelentősen elmarad a bányászok eredeti követeléseitől. A sztrájkkal a fizetésük megháromszorozódását akarták elérni a bányászok, de most meg kellett elégedniük ennyivel. Egyesek boldogok, mások azt mondják, hogy csak azért hagyták abba a sztrájkot, mert már elfogyott minden pénzük és nincs mit enniük.

A Lonmin bányáiban összesen hat hétig állt a munka. Most egy egyszeri ösztönzőt is fizetnek a munkásoknak, hogy tovább nyugtassák a kedélyeket, és, hogy ezzel ösztönözzék őket, hogy bepótolják a kiesett termelést. A Lonmin a világ egyik legnagyobb bányászati vállalata és Dél-Afrikában található a világ platina tartalékainak 80 százaléka.

Felfedeznéd Portugáliát?

Itt a remek alkalom, hogy megismerd. Beszámolók, fotók - böngéssz!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!