Natália
-3 °C
7 °C

Kiszabadult az Irakban fogva tartott lengyel nő

MTI
2004.11.20. 15:42
Kiszabadult fogságából és hazatért Varsóba az Irakban október végén elrabolt lengyel nő - jelentette be szombaton Marek Belka lengyel kormányfő. "Teresa Borcz Halifa szabad. Itt van és egészséges" - mondta a miniszterelnök Varsóban újságírók előtt, oldalán az asszonnyal, aki harminc éve élt az arab országban iraki férjével.

Belka szerint "különféle szolgálatok illetékesei vettek részt kiszabadításában, számos ország intézményeinek együttműködésével". A lengyel miniszterelnök nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni, amit biztonsági aggodalmakkal indokolt, csupán annyit közölt, hogy Teresa Borcz Halifa már péntek este hazaérkezett Lengyelországba.

Az asszony a sajtókonferencián elmondta, hogy egy nagyon tiszta, frissen festett szobában tartották fogva, nem éhezett, nem szenvedett szükséget higiéniai ellátásban sem és elrablói megfelelően bántak vele. Hozzátette, hogy a túszejtők "vallási okokkal" magyarázták jó bánásmódjukat.

A lengyel nőt az "Abu Bakr Sziddik asz-Szalafíja" csoport rabolta el. A szervezet szabadon bocsátása fejében a lengyel haderők kivonását követelte Irakból, továbbá az amerikai fogságban lévő valamennyi iraki nő szabadon engedését. Lengyelország egy 6.500 fős több nemzetiségű kontingens parancsnokságát vállalta Irakban, a Bagdadtól délre fekvő övezetben. Ebben a haderőben teljesítenek szolgálatot a magyar katonák is. Varsó 2005 elejétől csökkenteni kívánja jelenleg 2.500 fős iraki állományát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!