Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Kihallgatták az iraki börtönök főparancsnokát

MTI
2004.12.05. 07:38
Egy amerikai katonai bíróság helyi idő szerint szombaton tanúvallomásra berendelte az amerikai parancsnokság alatt lévő iraki börtönök volt főparancsnokát egy katona ügyében, aki azt vallotta, hogy parancsra követett el visszaéléseket a Bagdad melletti Abu Graib börtönben. A bíró, James Pohl ezredes közölte: Janis Karpinski dandártábornok Javal Davis őrmester perében történő kihallgatása kizárólag az Abu Graib börtönben uralkodó állapotokra, illetve az őrök és a katonai kihallgatók együttműködésére korlátozódik.

Pohl ezredes döntésével egy időben újabb fényképek ügyében folyik vizsgálat, amelyek csuklyás és megbilincselt foglyokon ülő haditengerészek láthatók. Janis Karpinski tábornok, a 800. katonai rendőrezred parancsnoka volt a felelőse a 16, amerikai fennhatóság alatt álló iraki börtönnek, köztük a kínzások ügye miatt hírhedtté vált Abu Graibnak is. A tábornoknőt meghatározatlan időre felfüggesztették tisztsége alól az iraki foglyok kínzásával kapcsolatos vizsgálat befejezéséig.

Karpinski cáfolta, hogy tudomása lett volna a fogolykínzásokról, amíg április végén nyilvánosságra nem kerültek az iraki foglyokat kínzó amerikai őrökről készült felvételek. Egy független szakértőkből álló bizottság jelentésében a tábornoknő szemére vetette, hogy a parancsnoksága alatt elkövetett hibák nyújtottak alkalmat a visszaélésekre. Karpinski tábornok ügyvédje, Neal A. Puckett szombaton közölte: még nem értesült Pohl bíró parancsáról, de a jelenleg tartalékos állományban lévő tábornoknő, akárcsak korábban egy másik esetben, most is kész tanúvallomást tenni.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.