Ambrus
-7 °C
3 °C

Az IRA hajlandó folytatni a leszerelést, de nem nyilvánosan

MTI
2004.12.08. 01:17
Az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) újrakezdte a tárgyalást a leszerelésről, jelentette be kedd éjszaka rövid közleményében az északír katolikus félkatonai szervezet.

A bejelentésre néhány órával azután került sor, hogy Gerry Adams, a az IRA politikai fedőszervének tartott Sinn Fein elnöke bejelentette: az IRA tizenhárom hónapi szünet után kész újrakezdeni a leszerelést, de nem a szervezetet megalázó körülmények között.

Adams a protestáns Demokratikus Unionista Pártnak (DUP) arra a követelésére utalt, hogy a fegyverek megsemmisítését fényképekkel dokumentálják.

Az IRA vezetése megerősíti, hogy képviselőjük kapcsolatba lépett John de Chastelain nyugalmazott kanadai tábornokkal, aki a brit és az ír kormány megbízásából ellenőrzi az északír rendezéshez előírt leszerelési folyamatot, közölte a szervezet. A találkozó tényét Bertie Ahern ír kormányfő is megerősítette.

Tony Blair brit és Bertie Ahern ír kormányfő a tervek szerint szerdán Belfastba utazik, hogy nyilvánosságra hozza a több mint egy éven át tartó tárgyalások során kidolgozott közös béketervet.

London és Dublin olyan egyezség megkötésére próbálja ösztökélni a szemben álló feleket, amelynek értelmében teljesen leszerelnék az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) katolikus félkatonai szervezetet és újjáélesztenék az 1998-as nagypénteki egyezség alapján létrehozott, de azóta felfüggesztett északír önkormányzatiság szerveit.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.