Judit
3 °C
6 °C

Találkozót tartottak a NATO-országok és hét észak-afrikai ország külügyminiszterei

MTI
2004.12.08. 23:41
Első ízben tartottak közös találkozót a NATO-tagállamok külügyminiszterei hét, a Földközi-tenger déli részén fekvő ország diplomáciájának vezetőivel.

A szerda esti brüsszeli munkavacsorának az volt a célja, hogy a két fél szorosabbra fűzze együttműködését olyan kérdésekben, amelyek - mint Jaap de Hoop Scheffer NATO-főtitkár a tanácskozáson elmondta - mindannyiuk számára veszélyforrást jelentenek. Ilyen a terrorizmus, a fegyvercsempészet, adott esetben a tömegpusztító fegyverek terjedése. Mindehhez Colin Powell amerikai külügyminiszter azt tette hozzá, hogy "a NATO szerepe túlmegy Európán, a tágabb Közel-Kelet és Észak-Afrika országainak szükségük van a támogatásunkra, s mi készen állunk erre."

A NATO a "Mediterrán Párbeszéd" elnevezésű program keretében már 10 éve kapcsolatokat épített ki hét észak-afrikai országgal, Izraellel, Jordániával, Egyiptommal, Tunéziával, Algériával, Marokkóval és Mauritániával, s most szeretne új lendületet adni ennek a kapcsolatrendszernek.

Jaap de Hoop Scheffer a mostani vacsorán azt hangsúlyozta, hogy a két fél együttműködhetne a katonai reformok terén, közös hadgyakorlatok megtartásában, sőt akár közös katonai akciókat is végrehajthatnának. Így például szerinte a hét partnerország bekapcsolódhatna a 2001 szeptemberi amerikai terrorakciók után a Földközi-tengeren elkezdett NATO-járőrözésbe. A főtitkár szerint megvan minden szükséges eszköz ahhoz, hogy a "Mediterrán Párbeszéd" magasabb sebességi fokozatba lépjen, s immár minden azon múlik, az érintett felekben lesz-e elég politikai akarat az új együttműködési lehetőségek teljes körű kihasználásához.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.