Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Nagy tengeri támadásra készül az al-Kaida?

MTI
2004.12.10. 00:24
Támadásra készül az al-Kaida terrorszervezet egy nagyon fontos tengeri célpont ellen a következő 12 hónapban brit szakértők szerint. A tengerészet rendkívül sebezhető, és arra számítunk, hogy 2005-ben terrortámadást fognak megkísérelni egy fontos tengeri célpont ellen - közölte az Aegis Defence Services nevű brit biztonsági cég a terrorizmussal foglalkozó éves jelentésében. Egyik következtetésük szerint az iraki konfliktus javított az al-Kaida támadó képességén, mert "lehetőséget adott a mudzsahedek egy új generációjának a hadviselés kitanulására".

A következtetéssel teljes mértékben egyetért Paul Beaver független védelmi szakértő, aki szerint a támadás célpontja egy az olajiparhoz kapcsolódó tengeri létesítmény vagy egy óceánjáró lehet, mindkettő gazdasági jelentősége miatt. A figyelmeztetést pár hónappal előzte meg a brit haditengerészet hasonló elemzése, amely szerint az al-Kaida kereskedelmi hajókat támadhat meg a világkereskedelem megszakítása céljából.

Hajók szállítják a világ összes árujának több mint 90 százalékát, és a korábbi támadások már rávilágítottak a sebezhetőségükre. 2002-ben az al-Kaidához kapcsolódó terroristák Jemennél megtámadták a Limburg nevű francia szuper tartályhajót, 2000-ben pedig a "USS Cole" amerikai torpedó romboló 17 tengerészét ölték meg egy motorcsónak felrobbantásával.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.