Judit
-2 °C
8 °C

Belgiumban épül a NATO új székháza

euractiv.hu
2004.12.13. 09:28
Belgium építi a NATO több mint 400 millió eurós beruházással készülő új székházát. Az épület várhatóan 2012-ben készül el. Eredetileg ideiglenesnek szánták ugyan az észak-atlanti katonai szövetség jelenlegi székházát, ám a NATO 1967 óta - amikor Franciaországból Belgiumba költözött azt követően, hogy Charles de Gaulle visszavonta országát a szövetség katonai szervezetéből - ugyanabban az épületben működik.

A napokban a NATO 26 tagországa úgy döntött, hogy Belgium védelmi minisztériumát bízza meg az új székház építési munkálatainak irányításával. A döntésről a NATO holland főtitkára, Jaap Hoop Scheffer és Belgium miniszterelnöke, Guy Verhofstadt, valamint Karel de Gucht külügyminiszter és Andre Flahaut hadügyminiszter írt alá megállapodást.

A tervek szerint az építkezési munkálatok 2005-ben kezdődnek meg, s várhatóan nem érnek véget 2012 előtt. A tagországok abban bíztak, hogy az új székház 2009-re elkészül, de erre már nincs esély. Az építésre kiírt pályázatot a Skidmore, Owings és Merill építészeti cégek, valamint a belga Assar nyerte. Az ingatlannak 3150 állandó alkalmazottnak kell állandó otthont biztosítania, valamint helyet a 26 tagország további mintegy ezer küldöttségi tagjának, katonai szervezetek képviselőinek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.