Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Irán kész tárgyalni atomprogramjáról az Egyesült Államokkal

MTI
2004.12.15. 01:22
Irán kész tárgyalni atomprogramjáról az Egyesült Államokkal Irán az Egyesült Államokkal is kész tárgyalni sokat vitatott atomprogramjáról, amelynek Washington szerint atombomba előállítása a célja.

Kamal Harazi külügyminiszter teheráni sajtóértekezletén közölte, hogy ha a tárgyalások az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján zajlanak, ahogy az európai országokkal folytatott megbeszélések, akkor nincs akadálya az amerikaiakkal folytatott párbeszédnek.

Nagy-Britannia, Németország és Franciaország hétfőn ismét tárgyalásokat kezdett Iránnal, s megpróbálja rávenni, hogy az energiatermeléséhez nyújtott segítségért cserébe hagyjon fel általa békés célúnak mondott, de feltehetően a fegyvergyártást is elősegítő nukleáris programjával. Washington ennek a programnak a beszüntetését követeli, tárgyalásokat viszont nem folytat róla Iránnal, amellyel 1979 óta diplomáciai kapcsolatai sincsenek.

Az iráni reformerek támogatják az Egyesült Államokkal folytatandó tárgyalások gondolatát, a teheráni keményvonalasok viszont mereven ellenzik, mondván: Washington egyedüli célja annak elérése, hogy összeomoljon az iráni iszlám rendszer.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.