Phenjan szerint az USA atomháborúra készül

MTI/AP
2004.12.18. 13:02
Észak-Korea azzal vádolta szombaton az Egyesült Államokat, hogy atomháborúra készül, és ezért sűrítette a kémrepüléseket, illetve szállított korszerű fegyvereket Dél-Koreának. Egy magas rangú washingtoni tisztviselő előzőleg kilátásba helyezte, hogy Phenjan nélkül folytathatják a hatoldalú tárgyalásokat, ha a kommunista ország nem hagy fel az egyeztetések szabotálásával.

A KCNA észak-koreai hírügynökség azt állította, hogy az USA januártól novemberig tartó időszakban legalább 2100 alkalommal kémkedett stratégiai és taktikai felderítő gépek bevetésével Észak-Korea ellen. Emellett új harckocsikat, harci repülőgépeket és Patriot típusú légvédelmi rakétarendszert szállított Dél-Koreának. A KCNA szerint mindez azt bizonyítja, az amerikai kormányzat csak azért beszél fennhangon a hatoldalú tárgyalásokról és az atomkérdés békés rendezéséről, hogy "megpróbálja elfedni agresszív, harcias természetét, és elvonja a figyelmet a KNDK elleni atomháborúra való készülődésről". Az Egyesült Államok, a két Korea, Kína, Japán és Oroszország három alkalommal tartott magas szintű tárgyalásokat tavaly óta. Az észak-koreai atomfegyverprogram rendezését célzó egyeztetéseken azonban nem sikerült áttörést elérni. Egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő pénteken közölte, hogy Washington elképzelhetőnek tartja ötös formátumban, Észak-Korea nélkül folytatni a tárgyalásokat, ha Phenjan továbbra is szabotálja az egyeztetéseket. Ha a tárgyalások nem mozdulnak ki a holtpontról, akkor a következő logikus lépés Washington részéről az lenne, hogy alapjaiban vizsgálja felül észak-koreai politikáját - mondta a magas rangú tisztviselő, aki azonban azt már nem részletezte, hogy milyen következményekre számíthatna Phenjan ez esetben.

Az Egyesült Államok mindeddig azt hangoztatta, hogy kész bármikor felújítani a hatoldalú tárgyalásokat, és minden Észak-Koreától függ. Washington még arra is hajlandó, hogy közvetlen vitát folytasson Phenjannal, de csakis a hatoldalú megbeszélések keretében.