Kelemen, Klementina
3 °C
7 °C

Kórházba került Pinochet

Index
2004.12.19. 09:25
Kapcsolódó cikkek (1)
Kórházba szállították Augusto Pinochet chilei elnököt, miután szélhűdést állapítottak meg nála. Állapota a santiagói kórház jelentése szerint már sokat javult, írja a BBC.

A több ellenzéki eltűntetésével, meggyilkolásával vádolt chieli exdiktátort a hét elején találta egészségileg alkalmasnak a bírósági eljárás lefolytatására Juan Guzman chilei bíró. A bíró döntése ellen Pinochet ügyvédei fellebeztek.

Emberi jogi szervezetek ugyanakkor cinikusak a tábornok megbetegedésével kapcsolatban, szerintük csak taktikai fogásról van, mert nem először kerül a kellemetlen helyzetben lévő Pinochet hirtelen kórházba.

A volt chilei elnököt ellenzékiek eltűntetésével, meggyilkolásával, valamint elődjének, Carlos Prats tábornoknak 1974-es megölésével vádolják. Pinochetet 1998-ban tartóztatták le Nagy-Britanniában spanyol körözés miatt, de nem sikerült perbe fogni. Chilében 2000-ben indítanak ellene eljárást, a legfelsőbb bíróság megszüntette Pinochet mentelmi jogát, de egészségi állapotára hivatkozva eddig sikerült elkerülnie az eljárás megindítását.