Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Másfél tonna háborús iratot adtak át a boszniai szerbek Hágának

MTI
2004.12.28. 14:50
A boszniai háború idején keletkezett másfél tonnányi katonai iratot adtak át a boszniai szerb államalakulat hatóságai a hágai Nemzetközi Törvényszéknek (NT). A boszniai szerb hatóságok többhónapos kutatást követően december közepén akadtak rá az 1992-95-ös háború idején keletkezett irathalmazra. Nem részletezték, hogy hol lelték fel a dokumentumokat, amelyek átadását a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék már régóta követelte.

Paddy Ashdown, a nemzetközi közösség boszniai főképviselője december közepén felmentett hivatalából kilenc boszniai szerb rendőri és közigazgatási vezetőt, mondván, hogy az NT által háborús bűnökkel vádolt, szökésben lévő személyek bújkálását segítették. Ashdown a boszniai szerb belügyi és védelmi tárcának a hágai vádlottak felkutatásában való elégtelen együttműködésére hivatkozva elrendelte a tárcák átalakítását is, sőt közölte, hogy jövőre megszüntetik a védelmi tárcát és közös boszniai irányítás alá kerülnek a belügyek is.

A boszniai szerb hatóságok a központi kormányzat erősítését célzó minden intézkedésben a saját államalakulatuk elleni támadást látnak, ezért az említett intézkedéseket is ellenségesen fogadták.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.