Ágnes
-13 °C
0 °C

'Zöld utat' kér az aranybányához Verespatakon az RMGC

TransIndex
2004.12.29. 14:23
Beadta a verespataki bánya megnyitásához szükséges környezetvédelmi engedélykérelmet a kanadai Gabriel Resources Ltd. - olvasható a bányavállalat honlapján. A honlapon a cég, amely a beruházást lebonyolító Rosia Montană Gold Corporation SA 80%-át birtokolja, azt tudatja, hogy elkészítették a tervezett projektről szóló beszámolót.

A jelentés birtokában a hatóságok eldönthetik, hogy szükség van-e a környezetvédelmi hatástanulmány elvégzésére. Ha úgy döntenek, hogy igen, akkor a cég véglegesíti a már előkészített környezetvédelmi hatástanulmányt, amit "neves romániai, európai és nemzetközi környezetvédelmi tanácsadó cégek bevonásával készít el".

A cég a szöveg szerint figyelembe veszi Románia és az EU környezetvédelmi előírásait. A kanadai cég Verespatakon Európa legnagyobb felszíni nemesfémbányáját nyitná meg félmilliárd dolláros beruházással, több mint 300 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt termelve ki. A külszíni fejtés területén 900 lakóház, Verespatak 2000 lakosa, kilenc temető és több római kori aranybánya régészeti lelőhelye található.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.