Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Ügynökmúltja miatt felajánlotta lemondását a szejm elnöke

MTI
2004.12.29. 17:44
Felajánlotta lemondását szerdán Józef Oleksy, a lengyel parlament alsóházának (szejm) elnöke, miután az átvilágítási bíróság a múlt héten megállapította, hogy a politikus az államszocializmus idején évekig a lengyel titkosszolgálat fizetett ügynöke volt. A Baloldali Demokratikus Szövetség december 19-én választotta elnökévé Oleksyt.

Az egykori kormányfő attól tette függővé távozását a szejm elnöki posztjáról, hogy pártja január 5-ig, a szejm következő üléséig a többi parlamenti párt által is elfogadható utódot talál. A lengyel tömegtájékoztatás szerint Ryszard Kalisz belügyminiszter, Katarzyna Piekarska, az SLD alelnöke, vagy Wlodzimierz Cimoszewicz külügyminiszter követheti Oleksyt a parlament elnöki posztján.

Az 58 éves politikusról a múlt héten az illetékes lengyel bíróság megállapította, hogy 1970-78 között a lengyel katonai hírszerzés fizetett informátora volt. Oleksy változatlanul tagadja, hogy valaha is kémkedett volna. A bírósági verdikt szerint, mely ellen fellebbezés nyújtható be, Oleksy írásos jelentéseket készített, és azokért javadalmazásban részesült. Ha a határozat jogerőre emelkedik, Oleksy tíz évig nem tölthet be fontosabb közhivatalt.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!