Emánuel
3 °C
12 °C

Horvátország: Mesic már az első fordulóban újra nyerhet

2005.01.02. 22:04
Bizonyosnak tűnik, hogy Stipe Mesic hivatalban lévő államfő szerezte fölényesen a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott horvátországi elnökválasztáson. Az első exit pollok azonban megoszlanak azzal kapcsolatban, vajon a balközép erők jelöltje abszolút többséget szerzett-e, azaz megkapta-e a szavazatok több mint ötven százalékát, ami ahhoz szükséges, hogy Mesicet már az első fordulóban újraválasszák.

A HRT horvát televízió szerint Mesic a szavazatok 51,8 százalékát szerezte meg, míg a legfőbb riválisának tartott Jadranka Kosor miniszterelnök-helyettes, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HZD) jelöltje mindössze 17 százalékot szerzett. A HRT televízió is azt erősítette meg, hogy a második helyre a függetlenként induló Boris Miksic horvát-amerikai üzletember futott be, a voksok 19,5 százalékával.

A zágrábi RTL magántelevízió által végzett exit poll ezzel szemben azt jósolta, hogy Mesic a szavazatok 48,7 szézalékához jutott. Az RTL szerint is Miksic végzett a mésodik helyen, a voksok 19,1 százalékával, míg Jadranka Kosor, a szavazatok 17 százalékát kapta,

A 70 esztendős Mesic újraválasztásához megfigyelők szerint nem fér kétség, de egyelőre még egyértelmű, hogy szükség lesz-e második fordulóra. Amennyiben igen, azt két hét múlva, január 18-án tartják, s azon a legtöbb szavazatot szerzett két jelölt, tehát Mesic mellett minden bizonnyal Miksic indul. Az első hivatalos részeredemények éjfél után várhatók.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.