Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Ötvenhat újságírót öltek meg hivatása gyakorlása közben tavaly

MTI
2005.01.03. 23:18

Ötvenhat újságírót öltek meg tavaly hivatása gyakorlása közben, közülük huszonhármat Irakban - közölte hétfőn a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű New York-i székhelyű szervezet.

A jelentés szerint a tavaly megölt újságírók közül 36-ot előre megfontolt szándékkal gyilkoltak meg. Az Irakban megölt 23 újságíró közül kilencen esett áldozatául szándékos gyilkosságnak. Utoljára 1994-ben vesztette életét ennyi újságíró: akkori hatvanhatan estek áldozatul erőszakos cselekményeknek -többségük az algériai, ruandai és boszniai konfliktusokról tudósított.

A veszteségmérlegben az áldozatok között egyébként nem szerepel az a sajtóorgánunok által foglalkoztatott 17 személy - tolmácsok, gépkocsivezetők -, akiket szintén foglalkozásuk gyakorlása közben öltek meg. Közülük tizenhat szintén Irakban lelte halálát.

Előfordulhat, hogy a tavaly hivatásuk miatt megölt újságírók száma még módosul. A CPJ éves jelentésében ugyanis megjegyezte, hogy továbbra is tanulmányozza 17 másik újságíró halálának körülményeit, hogy megállapítsa: szakmájuk miatt, vagy egyéb okokból váltak erőszakos cselekmények halálos áldozatává.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.