Árpád
7 °C
21 °C

Kínában fellépnek a szelektív abortuszok ellen

MTI
2005.01.08. 10:19
A kínai kormány felülvizsgálja a büntető törvénykönyvet annak érdekében, hogy megakadályozza a vidéken különösen gyakori "szelektív terhesség-megszakításokat", amelyek főleg a lánymagzatokat sújtják. Erről Csang Vej-csing miniszter asszony, a kínai Állami Népesség- és Családtervezési Bizottság elnöke nyilatkozott - jelentette az Új Kína hírügynökség.

Kína a népességgyarapodás fékezésére szigorú törvényeket hozott, a városokban a házaspároknak csak egy gyereket engedélyeznek (illetve újabban ötéves különbséggel még egyet, ha mindkét szülő egyke), a falvakban pedig általában kettőt (kivéve a nemzetiségi körzeteket, ahol nincs szigorú felső határ).

Mivel a szülők többsége fiúgyermeket akar, az ultrahangos vizsgálatok nyomán - amikor azt mutatják ki, hogy lánygyermek a magzat - igen gyakori az abortusz: ez ugyan tilos, de sok orvos megfelelő összegért mégis megteszi. "A kormány álláspontja szerint sürgősen ki kell igazítani a nemek közötti egyensúlyt" - hangsúlyozta a miniszter. Kína népessége a szigorú családtervezési gyakorlat mellett is éppen az elmúlt héten érte el az 1,3 milliárd főt.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Franciaország

Élménytúra Korzikán.