Auguszta
5 °C
22 °C

Madrid elutasítja a baszk függetlenséget

MTI
2005.01.13. 21:51
A baszk autonóm kormány feje csütörtökön hivatalosan kérte a spanyol kormánytól, hogy kezdjenek tárgyalásokat Baszkföld függetlenségéről, kérését azonban Madrid határozottan elutasította.

José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök Madridban, a gesztusként baszk nemzeti zászlóval is feldíszített Moncloa-palotában, a kormány székhelyén fogadta Juan José Ibarretxét, a baszk autonóm kormány fejét, aki azért kért találkozót tőle, hogy személyesen mutassa be neki a baszk parlament december 30-ikai határozatát. A terv a Spanyolországhoz "szabadon csatlakozó terület" státuszát, azaz szinte teljes függetlenséget adna a Baszkföldnek.

A több mint három és fél órán át tartó találkozó után megtartott sajtóértekezletén Ibarretxe közölte: Zapatero elutasította követelését, közölve, nem lesz tárgyalás.

Madridi kormányforrások már a találkozó előtt jelezték, hogy az Ibarretxe-tervnek is nevezett dokumentum ellentétben áll az 1978-as spanyol alkotmány elveivel, károsan hat a baszkföldi polgárok együttélésére, és "olyan útra visz, amely nem vezet sehová".

Thaiföld

3 hetes körút Thaiföldön amolyan hátizsákos módra.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.