Emőke
8 °C
19 °C

Abbász letette elnöki esküjét

MTI
2005.01.15. 13:31
Mahmúd Abbász palesztin elnök letette szombaton a hivatali esküt Rámalláhban, és szorgalmazta, hogy mind a palesztin, mind az izraeli fél hirdessen tűzszünetet. Sürgette egyúttal az izraeli-palesztin béketárgyalások felújítását.

Az előző palesztin elnök, Jasszer Arafat halála nyomán rendezett múlt vasárnapi elnökválasztáson Abbász nagy fölénnyel győzött, de a jelek szerint egyelőre kevés befolyása van a palesztin szélsőségesekre, akik csütörtökön újabb merényletet követtek el a Gázai övezet határán. Abbász rossz előjelek közepette vette át hivatalát, hiszen az izraeli kormány egy nappal az új palesztin elnök beiktatása előtt jelentette be, hogy befagyasztja kapcsolatait a palesztin vezetőkkel, amíg nem fékezik meg a szélsőséges palesztin mozgalmak és csoportok terrorakcióit.

Abbász elítélte beiktatási beszédében a palesztin merényleteket, de elítélte egyúttal az izraeli megszálló erőket is. "Elítéljük az erőszakcselekményeket, akár az izraeli megszálló erők követik el, akár egyes palesztin csoportok válaszakcióiról van szó" - jelentette ki. Hangsúlyozta: az erőszak akadályozza a komoly békefolyamat elindulását.

Ezúttal nem tett említést arról, miként kívánja elérni a palesztin szélsőségesek terrorcselekményeinek leállítását, de egy korábbi nyilatkozataiban azt mondta, hogy nem erő alkalmazásával, hanem "a meggyőzés eszközével".

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.