Zalán
6 °C
19 °C

Négyszáz katonával erősítik az iraki brit kontingenst

MTI
2005.01.23. 09:29
Mintegy négyszáz brit katona érkezik a hét végén Irakba, hogy a január végén esedékes választások előtt megerősítsék a már az arab országban állomásozó brit erőket - közölte a londoni védelmi minisztérium.

Az erősítésként küldött katonákat a Cipruson állomásozó egyik brit zászlóaljtól vezénylik át Irakba - derült ki a tárca szombati londoni bejelentéséből.

A kézi fegyverekkel felszerelt katonák átvezénylését Jonathan Ridley tábornok, az Irakban állomásozó brit csapatkontingens új parancsnoka kérte. Egyelőre nem tudni, hogy az erősítésként érkező katonák pontosan meddig maradnak az arab országban, a brit védelmi minisztérium szombaton mindazonáltal jelezte, hogy a voksolást követően viszonylag rövid időn belül ki is vonják őket onnan.

Nagy-Britannia, amely az Egyesült Államok legszorosabb szövetségese volt a 2003 márciusában kirobbant iraki háborúban és az arab ország azóta tartó megszállásában, jelenleg mintegy 9 ezer katonát állomásoztat Irakban. A brit erőket Dél-Irakba, azon belül is főként a déli országrész legnagyobb városa, Bászra térségébe vezényelték. Az iraki háború és megszállás során összesen 74 brit katona vesztette életét harci cselekményekben vagy különféle közlekedési balesetekben.

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.

Franciaország

Élménytúra Korzikán.