Elemér
5 °C
16 °C

Az Egyesült Államok 690 ezer katonát küldene Dél-Korea segítségére

MTI
2005.02.03. 16:26
Az Egyesült Államok 690 ezer katonát és kétezer vadászgépet küld Dél-Koreába egy Korea-közi fegyveres konfliktus esetén - derült ki a pénteken közzétett szöuli védelmi fehér könyvből. A négy év után először módosított dokumentum tíz éve most először nem nevezi Észak-Koreát első számú ellenségnek, de továbbra is "közvetlen katonai fenyegetést" jelentő tényezőnek minősíti Phenjant.

Az egy lehetséges Korea-közi háború esetére ígért amerikai segítség a jelek szerint az amiatti aggodalmakat igyekszik eloszlatni, hogy a Dél-Koreában állomásoztatott amerikai erők felváltása gyorsan telepíthető egységekkel biztonsági vákuumot teremt a világ utolsó hidegháborús feszültséggócában. Az ígért amerikai egységek a jelenleg ott tartózkodó 30 ezer amerikai katonát és a 650 ezer fős dél-koreai hadsereget erősítenék.

A fehér könyv megállapítása szerint - habár már nem az "első számú ellenség" - Phenjan közvetlen katonai fenyegetést jelent Szöul számára hagyományos fegyverzete, tömegpusztító fegyverei és amiatt, hogy 1,17 milliósra becsült haderejének hetven százalékát továbbra is a határ közelében állomásoztatja és ezzel meglepetésszerű támadást tud intézni déli szomszédja ellen. A jelentés leszögezi: nincs döntő bizonyíték arra nézve, hogy Észak-Koreának atomfegyvere is lenne, egyúttal azonban megjegyzi, hogy Phenjan 2003 februárja óta plutónium előállítására képes atomreaktort működtet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.