Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Meghalt a togói elnök, válság fenyeget

MTI
2005.02.05. 21:12
Szombat reggel élete 69. évében elhunyt Gnassingbé Eyadéma tábornok, togói elnök, Afrika legrégebben hivatalban lévő vezetője, aki 38 évig állt az ország élén.

A hírt bejelentő esti kormányközlemény szerint, amelyet Koffi Sama miniszterelnök olvasott fel az állami rádióban, az államfő útközben halt meg, amikor külföldre szállították sürgős gyógykezelésre. A halál okáról a közlemény nem tartalmaz információt.

Hivatalos forrás szerint haladéktalanul lezárták az ország valamennyi szárazföldi, tengeri és légi határát. A mintegy 4,5 millió lakosú Togói Köztársaság Nyugat-Afrikában, a Guineai-öböl partján fekszik, s Afrika legszegényebb országai közé tartozik.

Gnassingbé Eyadéma 1967. január 13-án vértelen puccsot hajtott végre Togóban, majd a katonai kormányzat aztán felszámolta a demokratikus-parlamentáris ellenzéket. 1993-ban választották meg először elnöknek, majd 1997-ben ismét, annak ellenére, hogy az ellenzék mindkét esetben vitatta a szavazás tisztaságát.

A togói alkotmány korábban két mandátumot engedett csak a mindenkori elnöknek, de 2002. decemberében a hatalmon lévő Togói Népi Tömörülés (RPT) által uralt nemzetgyűlés megszavazta a módosítást, amely eltörölte ezt a korlátozást, majd 2003 júniusában Eyadémát ismét elnökké választották.

Az államfő halálhírének szombat esti bejelentése után nem sokkal Zakari Nandja tábornok, tongói vezérkari főnök rádióbeszédben közölte: a hadsereg az elhunyt elnök egyik fiára, Faure Eyadémára bízza a hatalmat.

Nandja tábornok a döntést azzal indokolta, hogy az államfő halála, illetve az ország parlamenti elnökének külföldi távolléte miatt Togóban nyilvánvalóan teljes hatalmi űr alakult ki, a fegyveres erők pedig nem kívánják, hogy ez a helyzet sokáig tartson.

Az Afrikai Unió bizottságának elnöke katonai puccsként értékelte a togói vezérkari főnök bejelentését. A togói alkotmány szerint ugyanis az elnök halála esetén az ország parlamenti elnöke látja el ideiglenesen az államfői teendőket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.