Natália
-3 °C
7 °C

Fenyegető leveleket küldött az ETA több állam spanyol külképviseletének

MTI
2005.02.11. 18:47
Számos állam spanyolországi külképviselete kapott a baszk Haza és Szabadság (ETA) földalatti szervezettől fenyegető tartalmú levelet, amelyben a szakadárok közölték, hogy előre bejelentett terrortámadásokat fognak végrehajtani spanyol tengerparti üdülőhelyeken - jelentette pénteken a spanyol rádió. A szervezet figyelmeztetett arra, hogy "nem szavatolható a turisták biztonsága".

A La Razón című madridi lap információi szerint ugyanakkor az ETA írásában világossá tette, hogy nem célja "polgári áldozatokat" szedni az üdülőhelyeken, ezért telefonon előre be fogják jelenteni akcióikat. Szerintük így a spanyol biztonsági erők felelőssége lesz, ha bármelyik támadásnak valaki áldozatul esik. A fenyegetés nemcsak a nyárra, hanem egész évre szól.

Az egyebek mellett a német, a francia, az olasz, a kanadai és az új-zélandi nagykövetséghez eljuttatott levélben az ETA felszólította a külképviseleteket: figyelmeztessék állampolgáraikat, hogy veszélynek teszik ki magukat, ha Spanyolországba utaznak. Felszólította továbbá a diplomatákat arra, hogy szálljanak síkra a baszkföldi békéhez vezető tárgyalásokért. Egy nyugati diplomata elmondta, megszokták már, s minden évben számítanak ilyen és ehhez hasonló tartalmú levelekre.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.