Észak-Korea egységre szólította fel a lakosságot

MTI
2005.02.12. 16:10
Az ország vezetője, Kim Dzsong Il teljes támogatására szólított fel szombaton az észak-koreai pártlap, a Rodong Szinmun. A Koreai Munkapárt központi lapja első és egész oldalas szerkesztőségi cikkben hangsúlyozta, hogy csakis a legszilárdabb egység jelentheti a legerősebb fegyvert Észak-Korea kezében.

Az állásfoglalás alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington a leghatározottabban elutasította a nukleáris válság megoldása érdekében az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokra tett phenjani javaslatot. Az Egyesült Államok egyértelműen jelezte, hogy ragaszkodik a hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyeket korábban az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Oroszország, Kína, továbbá Észak-Korea részvételével kezdtek.

"Egy olyan feszült időszakban, mint a mostani, nincs fontosabb feladat az egység erősítésénél" - hangsúlyozta a Koreai Munkapárt központi lapja, hozzátéve, hogy - mint fogalmazott - vezérünk védelme életünk és kötelességünk".

Ugyancsak szombaton Észak-Korea azzal vádolta Dél-Koreát, hogy hadihajói behatoltak az észak-koreai vizekre. Az észak-koreai hivatalos hírügynökség, a KCNA közleményben hangoztatta, hogy "az ilyen jellegű veszélyes katonai provokációk súlyos válsághoz vezethetnek".

Az elmúlt hetekben többször hangoztatott hasonló jellegű vádaskodások újbóli említésére akkor került sor, amikor az észak-koreai nukleáris válság ismét rendkívül feszült szakaszba lépett. Phenjan csütörtökön ismerte el nyilvánosan, hogy atomfegyverrel rendelkezik, és bejelentette: meghatározatlan időre felfüggeszti részvételét az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására kezdett hatoldalú tárgyalásokon.

Az észak-koreai bejelentést függetlennek számító források egyértelműen nem tudták megerősíteni. Így megfigyelők szerint továbbra sem egyértelmű, vajon Észak-Korea valóban nukleáris hatalom-e, vagy a bejelentést csupán zsarolásnak szánta annak kieszközlésére, hogy az Egyesült Államok részéről további segélyekhez és diplomáciai elismeréshez jusson, továbbá egy olyan megnemtámadási szerződést hozzon a tető alá, amely az idézett szakértők szerint Kim Dzsong Il rezsimjének túlélését biztosítaná.