Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Észak-Korea egységre szólította fel a lakosságot

MTI
2005.02.12. 16:10
Az ország vezetője, Kim Dzsong Il teljes támogatására szólított fel szombaton az észak-koreai pártlap, a Rodong Szinmun. A Koreai Munkapárt központi lapja első és egész oldalas szerkesztőségi cikkben hangsúlyozta, hogy csakis a legszilárdabb egység jelentheti a legerősebb fegyvert Észak-Korea kezében.

Az állásfoglalás alig néhány órával azt követően jelent meg, hogy Washington a leghatározottabban elutasította a nukleáris válság megoldása érdekében az Egyesült Államokkal való kétoldalú tárgyalásokra tett phenjani javaslatot. Az Egyesült Államok egyértelműen jelezte, hogy ragaszkodik a hatoldalú tárgyalásokhoz, amelyeket korábban az Egyesült Államok, Japán, Dél-Korea, Oroszország, Kína, továbbá Észak-Korea részvételével kezdtek.

"Egy olyan feszült időszakban, mint a mostani, nincs fontosabb feladat az egység erősítésénél" - hangsúlyozta a Koreai Munkapárt központi lapja, hozzátéve, hogy - mint fogalmazott - vezérünk védelme életünk és kötelességünk".

Ugyancsak szombaton Észak-Korea azzal vádolta Dél-Koreát, hogy hadihajói behatoltak az észak-koreai vizekre. Az észak-koreai hivatalos hírügynökség, a KCNA közleményben hangoztatta, hogy "az ilyen jellegű veszélyes katonai provokációk súlyos válsághoz vezethetnek".

Az elmúlt hetekben többször hangoztatott hasonló jellegű vádaskodások újbóli említésére akkor került sor, amikor az észak-koreai nukleáris válság ismét rendkívül feszült szakaszba lépett. Phenjan csütörtökön ismerte el nyilvánosan, hogy atomfegyverrel rendelkezik, és bejelentette: meghatározatlan időre felfüggeszti részvételét az atomprogramjával kapcsolatos válság megoldására kezdett hatoldalú tárgyalásokon.

Az észak-koreai bejelentést függetlennek számító források egyértelműen nem tudták megerősíteni. Így megfigyelők szerint továbbra sem egyértelmű, vajon Észak-Korea valóban nukleáris hatalom-e, vagy a bejelentést csupán zsarolásnak szánta annak kieszközlésére, hogy az Egyesült Államok részéről további segélyekhez és diplomáciai elismeréshez jusson, továbbá egy olyan megnemtámadási szerződést hozzon a tető alá, amely az idézett szakértők szerint Kim Dzsong Il rezsimjének túlélését biztosítaná.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.