Natália
-3 °C
8 °C

Saron: Franciaország túl arabbarát

MTI
2005.02.24. 00:17
Túlzottan arabbarát politikával vádolta Franciaországot szerdán Ariel Saron izraeli miniszterelnök. Egy újságírói kérdésre válaszolva a kormányfő azt hangoztatta, hogy a közel-keleti konfliktusban Franciaország inkább az arab országok oldalán áll. Saron ezzel magyarázta azt, hogy megromlottak a kapcsolatok Tel Avív és Párizs között.

Az interjúban Saron felettébb különösnek nevezte, hogy Franciaország továbbra sem hajlandó a Hezbollah libanoni szervezetet terrorszervezetnek minősíteni, noha - mint fogalmazott - a Hezbollah a világ legveszélyesebb terrorszervezeteinek egyike. Az izraeli kormányfő közvetve utalt arra, hogy a közelmúltban is kudarccal végződött egy ezt célzó izraeli diplomáciai kísérlet. Szilvan Salom külügyminiszter ugyanis Párizsban hasztalan próbálta Chirac elnököt rábírni arra, hogy a síita milíciát terrorszervezetnek nyilvánítsa. A francia államfő csupán odáig ment el, hogy a dolgot "alaposan és minden oldalról" meg kell vizsgálni.

Saron múlt év júliusában felszólította a Franciaországban élő zsidókat, hogy haladéktalanul hagyják el az országot, mivel a zsidóellenes atrocitások mind gyakoribbá váltak. Franciaországban becslések szerint mintegy 600 ezer zsidó él.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!