Miklós
-7 °C
2 °C

Lázonganak a koszovói szerbek az áramkorlátozások miatt

MTI
2005.03.14. 19:51
Tűréshatáruk szélén vannak a hónapok óta villany nélkül élő koszovói szerbek, s hétfőn már szervezett tiltakozásra is volt példa, illetve erőszakcselekmények is történtek.

A Pristinától mintegy tíz kilométerre északra fekvő Priluzje közel ezer szerb lakója hétfőn gyalog tette meg az utat a falutól öt-hat kilométerre lévő obilici hőerőműhöz, s útközben egy másik település, Plemetina lakói is csatlakoztak hozzájuk. A tiltakozás békében zajlott, de a belgrádi média szerint feszült volt a helyzet. <>Az erőműnél vártak rájuk békefenntartó katonák, az ENSZ-rendőrség és a koszovói rendőri erő tagjai, a levegőben pedig rendőrségi helikopter körözött. Az ENSZ-misszió és a tartományi áramszolgáltató (KEK) illetékesei azt ígérték, hogy a nap folyamán felkeresik a két falut.

Priluzjéban és Plemetinában két hónapja nincs áram, s három hónapja villany nélkül van a Pristinától délre fekvő két szerb enklávé, Batuse és Lipljan egy része.

Koszovóban gyakorlatilag azóta vannak áramellátási gondok, amióta ENSZ-protektorátus lett a tartomány. Csupán a lakosság negyede-harmada fizeti rendszeresen a villanyszámlát. A KEK decemberben radikális lépésekhez folyamodott, mindenkit megfosztott az áramtól, aki huzamosabb ideje nem fizetett villanyszámlát.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.