Lukács
7 °C
22 °C

Megállapodás két ciszjordániai város átadásáról

MTI
2005.03.14. 23:02
Megállapodásra jutott Izrael és a palesztin vezetés arról, hogy Izrael a következő napokban átadja két ciszjordániai város biztonsági ellenőrzését a palesztinokna, közölték izraeli tisztségviselők.

A nevük elhallgatását kérő tisztségviselők szerint a megállapodás Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter és Nászr Juszef palesztin belügyminiszter hétfői találkozóján született meg. Az egyezség értelmében az izraeli hadsereg szerdán átadja Jerikó ellenőrzését a palesztinoknak, akik két-három nappal később Túl-Karm ellenőrzését is átveszik.

A települések tervezett átadását mindeddig hátráltatta Izrael és a palesztinok vitája arról, hogy a városok körüli területek mekkora része kerüljön palesztin ellenőrzés alá. A felek végül kompromisszumot kötöttek: a palesztinok elfogadták, hogy az izraeli hadsereg fenntartson egy ellenőrző pontot Jerikó szélén, Izrael pedig beleegyezett, hogy a kérdést egy hónap múlva felülvizsgálják.

A februári egyiptomi tűzszüneti megállapodásban összesen öt ciszjordániai város átadása szerepel: az említett három település mellett még Betlehem és Rámalláh - ez utóbbi a Palesztin Hatóság székhelye - kerülne a palesztin biztonsági szervek felügyelete alá.