Pál
-9 °C
0 °C

Kedden ülésezik az iraki ideiglenes nemzetgyűlés

MTI
2005.03.27. 08:03
- A nemzetgyűlés kedden közép-európai idő szerint 10.00 órakor ül össze. Megállapodtunk, hogy megválasztjuk a parlament elnökét és két alelnökét, és addig dolgozni fogunk a kormány megalakításán - közölte a hét végén egy interjúban Dzsavad al-Maliki, a síita Iszlám Dava párt második embere, aki részt vesz a kurdokkal folyó kormányalakítási tárgyalásokon.

Ha keddig sikerül megállapodni a kormányról, azt szavazásra benyújtják a nemzetgyűlésbe - tette hozzá.

A január 30-án megválasztott parlament március 16-án tartotta első ülését.

Maliki szerint a parlamenti elnöki tisztre Gázi Adzsíl al-Jáver távozó köztársasági elnök az esélyes, míg az parlamenti alelnöki megbízatást egy síita, illetve kurd politikus kapja. Egy másik síita forrás szerint a távozó elnök inkább az állam élén szeretne alelnök lenni.

A síiták és kurdok, akik 146, illetve 77 helyet szereztek meg a 275 fős új parlamentben, február vége óta tárgyalnak a kormányalakításról.

Ijád Allávi távozó ideiglenes kormányfő több feltételhez kötötte, hogy részt vegyen az új kormány munkájában. A síita és a kurd vezetőkhöz intézett levelében legalább négy miniszteri tárcát követelt az általa vezetett választási lista számára. Követelte továbbá, hogy ne avatkozzanak be a biztonság szavatolásának kérdésébe. Azt szeretné ugyanis, ha a miniszterelnöksége idején ezen a területen hozott intézkedések fennmaradnának, főként ami a hadsereget és a biztonsági erőket illeti.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!