Emánuel
4 °C
12 °C

Iszlám szélsőségeseket tartóztattak le Egyiptomban

MTI
2005.03.28. 08:52
Az egyiptomi rendőrség vasárnap őrizetbe vette a Muzulmán Testvériség betiltott mozgalom mintegy száz tagját.

Mohammed Oszama, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a rendőrség a szervezet 48 tagját vette őrizetbe éjszakai razziák során legalább öt tartományban, illetve a fővárosban. A belügyminisztérium közleménye szerint további ötven személyt engedély nélkül tartott utcai megmozdulásokon állították elő. Közöttük volt a szervezet hat vezetője is, akiket később elengedtek.

A Muzulmán Testvérek mozgalom tagjai eredetileg a parlamentnél kívántak tüntetni, de a razziák miatt megváltoztatták a megmozdulás helyszínét, az egyik mecsetnél gyűltek össze mintegy háromezren. A mozgalom mintegy 5000 tagja tüntetett több helyszínen az egyiptomi fővárosban a szükségállapot ellen és nagyobb szabadságot követelve politikai pártok alapításához.

A razziák és tüntetések egy hónappal azután történtek, hogy Hosni Mubarak elnök utasítást adott az alkotmány módosítására, oly módon, hogy több jelölt is indulhasson az elnökválasztáson. Az intézkedés lendületet adott a stagnáló egyiptomi belpolitikának, élénk vitákat váltva ki az ország jövőjéről és felbátorítva a reformpárti ellenzéket.

A Muzulmán Testvérek mozgalmat 1928-ban alapították, és 1954-ben tiltották be, miután azzal vádolták meg a tagjait, hogy erőszakkal akarták megdönteni a világi kormányt. A párt hívei független jelöltként 17 képviselői helyet szerezetek meg a parlamentben a 2000. évi választásokon. 1970 óta a mozgalom ígéretet tett, hogy kizárólag békés eszközökkel törekszik az iszlám állam megvalósítására.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!