Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Megsemmisítették II. János Pál gyűrűjét és pecsétjét

MTI/AFP
2005.04.17. 08:08

Véget ért a II. János Pál temetését követő kilencnapos gyász a Vatikánban szombaton, két nappal az új pápát megválasztani hivatott bíborosi konklávé kezdete előtt. A gyászidőszak a pápa temetésével kezdődött el, és azóta mindennap délután öt órakor miséztek II. János Pálért a Szent Péter-bazilikában. Az utolsó miséjét ugyanaz a chilei bíboros mutatta be, aki a "habemus papam" latin kifejezés kiejtésével tudatni fogja a nyilvánossággal az új egyházfő megválasztását.

Joaquín Navarro-Valls vatikáni szóvivő szombaton bejelentette, hogy megsemmisítették II. János Pál pápai gyűrűjét és pecsétjét, ezzel szimbolikusan is lezárult az április 2-án elhunyt egyházfő uralkodása.

A pápaválasztó konklávé hétfőn délután fél ötkor veszi kezdetét, amikor az arra jogosult bíborosok - köztük Erdő Péter és Paskai László - bevonulnak a Sixtus-kápolnába. A szabályok értelmében csak a 80 év alatti bíborosok a választók, számuk maximum 120 lehet, jelenleg pedig 117, de közülük ketten nem lesznek jelen súlyos betegségük miatt.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.