Mária
-6 °C
-2 °C

Hatmillió dolláros kártérítés pedofil papok négy áldozatának

MTI
2005.04.21. 07:24
Közel hatmillió dolláros kártérítést ítélt meg szerdán egy San Franciscó-i bíróság három férfinak és egy nőnek, akik beperelték a város érsekségét, mert gyerekkorukban egy pap molesztálta őket.

Mint az áldozatok egyikének ügyvédje megállapította, ez a legnagyobb kártérítés, amelyet 1998-ban az Egyesült Államokban ilyen ügyben megítéltek.

Egy héttel korábban ugyancsak Kaliforniában, Oakland városában nyert jogorvoslatot pedofil papok egykori áldozata, aki kétmillió dolláros kártérítést kapott.

A San Franciscó-i perben az érsekség képviselője beismerte, hogy az egyházi hatóságok tudtak Joseph Pritchard atyának az 1970-es években elkövetett szexuális visszaéléseiről, de nem vizsgálták ki azokat. A vádlott 1988-ban meghalt. "Bár a perben szereplő esetek több mint két évtizeddel ezelőtt történtek, ma sem engedhetjük meg magunknak, hogy csökkenjen éberségünk, és nem csökkenti sajnálatunkat a múltbeli áldozatok iránt sem" - áll William J. Levada érsek internetes honlapján megjelent közleményben.

Kaliforniában több mint 750 keresetet nyújtottak be a különböző egyházmegyék ellen azóta, hogy 2002-ben az állam feloldotta az évtizedekkel korábbi szexuális visszaélések elévülését szabályozó korlátozást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.