Emánuel
3 °C
12 °C

Elnökválasztás incidensekkel Togóban

MTI/AFP
2005.04.24. 21:37

Elnökválasztást tartottak vasárnap a nyugat-afrikai Togóban, ahol súlyos belpolitikai válságot okozott, hogy Gnassingbe Eyadema előző elnök halála után a hadsereg vezetői egyszerűen kinevezték az ország elnökévé az elhunyt államfő fiát, Faure Gnassingbét. Az alkotmánnyal ellentétesen hatalomra jutott új elnök a zavargások és a nemzetközi felzúdulás hatására lemondott, és beleegyezett, hogy elnökválasztást rendezzenek.

Az első jelentések szerint a választásra jogosultak nagy arányban éltek jogukkal. Katari Foli-Bazi belügyminiszter a szavazás félidejében közölte, hogy addig 52 százalékos volt a választói részvétel. Két kisebb összetűzés volt csupán, az ország északi részén fekvő Mangóban és az ország déli részén lévő Kougnohouban.

Az ellenzék jelöltjét, Emmanuel Akitani-Bobot támogató aktivisták ezzel szemben azt mondták hírügynökségeknek, hogy a hatalmon lévő Togói Népi Tömörülés (RPT), amely a volt elnök fiát jelölte, tömeges csalásokat követett el a fővárosban, Loméban. Felháborodott ellenzéki fiatalok felgyújtottak egy gépkocsit, amely hamis szavazatokkal teletömött szavazóurnát szállított. A választási kampányt erőszakcselekmények sorozata kísérte, heteken át valóságos csatákat vívtak az RPT és az ellenzék késekkel és dorongokkal felfegyverzett hívei.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.