Natália
-3 °C
8 °C

A balti országok felszólítják Oroszországot, kártalanítsa őket

MTI/AFP
2005.04.29. 22:08

Észtország, Lettország és Litvánia parlamenti képviselői pénteken közös határozatban felszólították Moszkvát, ismerje el, hogy a második világháború végén megszállta a balti országokat, és kártalanítsa a három népet az átélt szenvedésekért. A Baltikum államai az Észtország délnyugati részén fekvő Parnu településen tartottak rendkívüli ülést, ahol arra is felszólították Oroszországot, hogy "ítélje el a háborúban történt igazságtalanságokat és szenvedést, tegyen továbbá lépéseket afelé, hogy kártalanítsa az észt, a lett és a litván népet az előidézett sérelmekért".

A szovjet hadsereg 1940 júniusában annektálta Lettországot, Észtországot és Litvániát. Egy évvel később a hitleri Németország erői kiszorították a Baltikumból a Vörös Hadsereget, amely 1944-ben foglalta vissza a három országot, a Szovjetunió köztársaságaivá téve őket. A balti államok a Szovjetunió 1991-ben nyerték vissza függetlenségüket.

A három balti ország államfői közül csak Vaira Vike-Freiberga lett elnök megy el a második világháború befejezésének 60. évfordulója alkalmából rendezett május 9-i moszkvai emlékünnepségre. Valdas Adamkus litván és Arnold Rüütel észt államfő visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök meghívását.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.