Judit
3 °C
6 °C

Három civilt lőttek le tévedésből a biztonsági erők Afganisztánban

MTI
2005.05.01. 11:44
Három civilt lőttek le tévedésből az afgán biztonsági erők az elmúlt két napban a nyugat-afganisztáni Herátban - közölte vasárnap a kabuli védelmi minisztérium.

Amint arról a tárca szóvivője beszámolt, a véres események kiváltó oka az volt, hogy pénteken az afgán hadsereg egyik katonája összeszólalkozott három rendőrrel, akik nem engedték be egy rendezvényre a városi parkba.

A katona lövöldözni kezdett, s a lövedékek halálra sebeztek egy 36 éves nőt és annak 11 éves lányát. Noha a katonát letartóztatták, az eset ellen szombaton tiltakozó megmozdulást tartottak Herátban. A rendfenntartó erők a levegőbe leadott lövésekkel próbálták féken tartani a tömeget, s - a védelmi minisztérium szóvivőjének elmondása szerint - "véletlenül" mellkason találtak egy idősebb férfit, aki belehalt sérülésébe.

A halálos áldozatokon kívül pénteken spontán megmozdulások hét részvevőjét, szombaton további négy tüntetőt sebesítettek meg a biztonsági erők.

A rendezvényeket az utolsó afganisztáni kommunista kormány bukásának évfordulója alkalmából tartották. A szombati megmozduláson a tüntetők követelték, hogy helyezzék vissza tisztségébe Iszmail Hán volt heráti kormányzót, akit tavaly elmozdítottak posztjáról, és a központi kormányban biztosítottak számára pozíciót. A felvonulók emellett az amerikai hadsereg afganisztáni jelenléte elleni jelszavakat skandáltak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.