Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Megrongálták Tallinban a szovjet emlékművet

MTI
2005.05.09. 13:05

Vörös festékkel mázolták össze vandálok a Vörös Hadsereg katonáinak Tallinn központjában lévő emlékművét - közölte hétfőn az észt rendőrség. A rendőrség beszámolója szerint négy személyt őrizetbe vettek, de hivatalosan egyelőre nem emeltek vádat ellenük. A Vörös Hadsereg katonáját ábrázoló bronzszobrot 1947-ben állították fel, hogy ily módon emlékezzenek a náci Németország fölött aratott szovjet győzelemre. Azok az észt háborús veteránok, akik annak idején a Vörös Hadsereg soraiban harcoltak, hagyományosan május 9-én a szobor talapzatánál tartanak megemlékezést.

A tallinni rendőrség szóvivője szerint a hatóságok hétfőn értesültek az incidensről. Az óváros közelében álló szobor megtisztítására azonnal munkásokat vezényeltek ki.

Az emlékmű szálkát jelent azoknak az észteknek a szemében, akiket a szobor a balti ország csaknem öt évtizedes megszállására emlékeztet. Épp ezért számos tallinni polgár sürgette annak lebontását, vagy legalábbis azt, hogy a szobrot a városközponton kívülre helyezzék át. Az Észtországban élő oroszok, különösen az idősebbek azonban ragaszkodnak ahhoz, hogy az emlékmű maradjon eredeti helyén.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.