Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

A hágai törvényszék először adott át ügyet Boszniának

MTI
2005.05.17. 20:01
Első ízben adott át ügyet a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) nemzeti igazságszolgáltatási szervnek, amikor kedden a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt Radovan Stankovic ügyét a bosznia-hercegovinai igazságszolgáltatás elé utalta.

Az 1993-ban felállított, a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló ENSZ-törvényszék megbízatása néhány éven belül lejár, első fokon 2008-ig, másodfokon 2010-ig le kell zárnia az ügyeket. Hogy minden vádlott ellen le lehessen folytatni az eljárást, az időhiánnyal küszködő törvényszék ügyészei úgy döntöttek, hogy meghatározott számú ügyet a jugoszláv utódállamok nemzeti bíróságainak adnak át.

A boszniai szerb Stankovicot Foca település 1992-es megszállása alatt polgári lakosság - boszniai muzulmánok és horvátok - ellen elkövetett kegyetlenkedésekben való részvétellel vádolják. Ügyét a háborús bűncselekményekben illetékes, újonnan létrehozott szerv fogja vizsgálni. A NT állásfoglalásában leszögezte: "sem a vádlott felelősségének mértéke, sem a vádiratban szereplő bűnök súlyossága nem indokolja, hogy ne lehessen nemzeti bíróság elé utalni az ügyet".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.